SREBRENİTSA ŞEHİTLERİNİN HATIRASI KEÇİÖREN'DE YAŞAYACAK

Keçiören Belediyesi'nin, 1995 yılında Srebrenitsa Soykırımı'nda katledilen şehitlerin aziz hatırasını yaşatmak için yaptırdığı anıt törenle açıldı. Törende Srebrenitsa Soykırımı'ndan sağ kurtulan bir Boşnak'ın gözyaşları içinde anlattığı acı hatıralar her

Belediye Haberleri 8.07.2013 10:05:59 0
SREBRENİTSA ŞEHİTLERİNİN HATIRASI KEÇİÖREN

Keçiören Belediyesi’nin, 1995 yılında Srebrenitsa Soykırımı’nda katledilen şehitlerin aziz hatırasını yaşatmak için yaptırdığı anıt törenle açıldı. Törende Srebrenitsa Soykırımı’ndan sağ kurtulan bir Boşnak’ın gözyaşları içinde anlattığı acı hatıralar herkesi duygulandırdı.

Aliya İzzetbegoviç Parkı’nın içindeki Srebrenitsa Anıtı’nın açılışına Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Keçiören Müftüsü Dr.İhsan İlhan ve AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur da katıldı. Erdal İlhan tarafından verilen Kur’an tilaveti ile başlayan programda, Yusuf Emini adlı Boşnak da “Srebrenitsa Şehit Çocuğu” adlı şiiri okudu.

UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

Srebrenitsa’da yaşananları unutmamak ve unutturmamak için 3 yıldır anma programı düzenlediklerine dikkat çeken Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, geçen yıl söz verdikleri anıtın açılışını gerçekleştirmek için bugün biraraya geldiklerini söyledi. 1995 yılında Srebrenitsa’daki Boşnaklara soykırımın yapıldığı günün “insanlığın yüzkarası” olarak tarihe geçtiğini belirten Başkan Ak, “Bu katliam yaşanırken burası BM’nin koruması altında olan bir şehirdi. Srebrenitsa Katliamını biz unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu soykırımı bizden sonraki nesillere de unutturmamak için Aliya İzzetbegoviç Parkı’na bir anıt yaptık. Bu anıtın yapımından açılışına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Bosna Hersek’e gittiğinde kendisini ülkesinde gibi hissettiğini kaydeden Başkan Ak, Gorajde ve Srebrenitsa ile kardeş belediye olduklarını hatırlatarak “Gorajde’de bir İslam Kültürü Merkezi açmak için çalışmalarımızı başlattık. Srebrenitsa’nın en önemli probleminin ise, Srebrenitsa’yı terkeden kardeşlerimizin tekrar evlerine dönmek olduğunu öğrendik. Evlerinin tamiri için Mavi Kelebek adlı bir dernek kuruldu ve oradaki evlerin tamiri yapıldı” diye konuştu. Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 şehidin unutulmaması için ayakkabılarını toplayarak bir kampanya yapan Genç Boşnaklar Derneği’ne teşekkür eden Mustafa Ak, Ramazan-ı Şerif’in tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisiyle sözlerini tamamladı.

MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜLER

Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko ise, Srebrenitsa Soykırımı’nın 18. yıldönümünü andıklarını ifade ederken “Bu İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük katliamdır. 6 bin 481 adet kaybımız var ve bu kayıplarımızı maalesef toplu mezarlarda buluyoruz. Ne yazık ki hala toplu mezarlar ortaya çıkıyor. Sadece Müslüman oldukları için şehit edilen insanların ispatı ortaya çıkan video görüntüleridir” dedi. Bu soykırımın insanlığın bilincinde hep bir leke olarak kalacağını vurgulayan Büyükelçi, “Katillerin mahkemeleri hala sürüyor ve cezalarını çekeceklerdir. Katliamın unutulmaması için verdikleri desteklerden ötürü Türk hükümetine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Naser Kucevic de, Türk halkının “adaletin sesi” olmasını amaçladıklarını dile getirirken, tüm dünyanın Srebrenitsa’daki 8 bin 372 kişinin ölümüne seyirci kaldığını belirtti. Türkiye-Bosna Hersek arasındaki din ve kültür bağlarına işaret eden Kucevic, “Sahip olduğumuz Allah inancı bizim ortak köprümüzdür. Mustafa Ak’a desteği için teşekkür ediyorum. Aliye İzzetbegoviç Parkı’nda böylesine güzel bir anıt yapıldı. 8 bin 372 ayakkabı projesine verdiği destekten ötürü de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a da teşekkür ederim” diye konuştu.

SU YERİNE TÜFEĞİN NAMLUSU

Törende Srebrenitsa Soykırımı’ndan sağ kurtulan Ruveyd Beçiroviç’in katliama ilişkin anılarını anlatması ile duygusal anlar yaşandı. Rahmetli kardeşi ve babası ile ilgili acı hatıralarını göz yaşları içinde paylaşan Beçiroviç, “Srebrenitsa işgali sırasında yaşanan bir olay bana kardeşimin ölümünden daha ağır geliyor. Kardeşimi kurşunlamak için ölüme götürürlerken hava aynı bugünkü gibi çok sıcaktı. Kardeşim su istedi, orada bulunan zavallı adam kardeşimin ağzına su yerine tüfeğinin namlusunu itti” dedi. Srebrenitsa’dan Tuzla’ya kaçarken babasının açlık nedeniyle ölümle burun buruna geldiğini belirten Beçiroviç, “Açlıktan bitkin bir halde yerde yatarken babam ‘Oğlum ben açlıktan öleceğim. Artık devam edemeyeceğim. Beni çalıların arasına bırak, sen yoluna devam et’ dedi. Yol boyunca hiç ağlamamıştım, ama orada çok ağladım. Hala yaşayan babamı orada bırakmak çok ağrıma gitmişti, ama babamı orada bırakmadım. Bizim gibi kaçan bir adamdan yiyecek istedim. Birkaç lokma bir insanın hayatta kalması için yeterliydi” diye konuştu.

TÜRK HALKINDAN ÇOK DERS ALDIM

Geçmişte kalan bu acılara karşılık günümüzde yaşanan iyi gelişmeler olduğunu da dile getiren Beçiroviç, Srebrenitsa’daki evlerini onaran Mavi Kelebek Derneği’ne teşekkür ederek “20 senedir onaramadığımız evimiz, kardeşim Muhammed Ali Ak sayesinde yüzde yüz yaşanır hale geldi. Bunu duyarak eve döneceğini öğrenen babam çok ağladı, çok mutlu oldu. Ekileni ikinci iyilik tohumu da oğlumun sağlığıdır. Topraklarımıza ve o temiz coğrafyaya döndükten sonra oğlum sağlığına kavuştu” dedi. Türk halkının başka milletlere idrak edilemez hizmetler veren tek millet olduğunu kaydeden Beçiroviç, “Bana göre bu anıt çok sembol içeriyor ve çok anlam taşıyor. Bugün bu anıtta kardeşiminki gibi benim de ismim bulunabilirdi. Siz öyle bir milletsiniz ki, hayırlı işler konusunda sizden çok geri olduğumuz için sizden çok ders alıyorum. Bunu da utanarak değil, gururla söylüyorum. Yine söylüyorum dinimizi, vatanımızı, milletimizi nasıl daha çok seveceğimizi sizlerden öğrendik. Allah hepinizden razı olsun. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a Mavi Kelebek Derneği Başkanı Ali Ak’a ve bu projeye katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” mesajlarını verdi.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BULUNUYOR

Konuşmaların ardından Keçiören Müftüsü İlhan’ın eşliğinde edilen dualarla anıtın açılışı yapıldı. Anıtın üzerinde Srebrenitsa Soykırımı’nda şehit olanların isimleri bulunurken, anıtın önündeki mermer tabela üzerinde ise “Bu anıt Avrupa’nın kalbi Bosna Hersek’te, insanlığın gözü önünde 1995 yılının Temmuz ayında hunharca katledilen Srebrenitsa Şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak amacıyla Genç Boşnaklar Derneği’nin işbirliğinde Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mustafa Ak. 07/07/2013” yazısı yer alıyor.


ABDULLAH ORTAÇ(AHA)ANKARA-KEÇİÖREN


23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88